Titbits From Abroad
RSS RSS napište nám

Hořká bilance sankcí EU. Ztráty v EUropě.

Die bittere Bilanz der EU-Sanktionen | Lost in EUrope

Bilance nákladů je ovšem záporná. Státy EU přišlo odstřižení od ruských zdrojů energie, zajištění jejich náhrady a odškodnění vlastních občanů aspoň zčásti na zhruba tisíc miliard dolarů. Rusko své tržby z prodeje plynu a ropy navýšilo asi o třetinu. Ruský státní rozpočet inkasoval loni asi o  28%, neboli o 2,5 biliónů rublů více, než v předchozím roce. Válečná pokladna se tak nevyprázdnila, ale rozrostla. A to i díky spekulativním a dysfunkčním trhům, jež EU dodnes nezregulovala. Rusko zaznamenalo podstatně mírnější pokles, než odhadovala spolková vláda (- 3,2 procenta místo -10 procent).

Sankce prý ponesou ovoce až ve středně- a dlouhodobém výhledu. Uvidíme. Nový sankční balíček, už desátý v pořadí, má napravit dopad devíti předchozích, které se zjevně minuly účinkem. Tím chmurnější perspektiva visí nad samotnou EU. Růst energetických nákladů hrozí pohřbít trade mark „Made in EU". Tvrdí list Politico, co právě vyhlásil „vítězství" v energetické válce. Hrobařem zmíněné obchodní značky jsou sankce a program subvencí, spuštěný Spojenými státy.

Šéfce EK von der Leyen tak vedli ruku špatní rádci. Hrozí i deficit pohonných hmot. Následkem sankcí EU může být málo i motorové nafty.