Titbits From Abroad
RSS RSS napište nám

Wiener Zeitung: Berlín a Peking o obchodní válku nestojí

16.6.2016 |

Německo žádné „kavárně“ neustupuje

Pražská „kavárna“ má z „komunistické Číny“ kopřivku. Kancléřka Angela Merkelová  to vidí jinak. O tom, jak moc se chce s Pekingem vyhnout obchodní válce, referuje Wiener Zeitung.

Rozsáhlé čínsko-německé projekty už běží i v Africe. Kancléřka vzala do Pekingu šest ministrů a početnou delegaci podnikatelských kruhů. Uzavřely tu celkem 24 konkrétních smluv. Konstatování čínského premiéra, že vzájemné vztahy doznávají „nové dynamiky“, dokládá i   jedenáctistránková společná deklarace. Konkretizuje intenzívní spolupráci, sahající od společných kroků na pomoc řešení drastických problémů Afghánistánu po pokračování dialogu o právním státu, posílení vlakového spojení mezi oběma zeměmi či širší výměnu posluchačů různých typů škol.

Rozhovory přitom poněkud zkomplikoval spor, jejž vede s Čínou o status své ekonomiky jako tržní s EU. Když Čína roku 2001 vstupovala do Světové hospodářské organizace (WTO), součástí bylo jedenáctileté přechodné období, které vyprší koncem letošního roku. Čína proto očekává, že ji do ranku tržních ekonomik zařadí i EU. Tím obtížnější pak bude na ni uvalit ochranná cla. Peking na tento příslib spoléhá. Některé vlády zemí EU však schválení tržního statusu zatím torpédují. Vyvolává to i obavy, že v takovém případě uvalí také Čína sankce na firmy z EU.

Na pořadu byla i otázka vstupu čínského koncernu Midea do německého výrobce robotů Kuka. Kancléřka v této souvislosti jednoznačně potvrdila, že Německo bude zcela otevřené i čínským investicím. Očekává se však, že Čína vůči zahraničním partnerům postupovat shodně a svou ekonomiku dál liberalizovat. Čínský koncern Midea za zmíněný obchodní podíl nabízí 4,5 miliardy EUR. Jde o dosud největší čínskou akvizici v Německu.

„Kvalitativně novým impulsem bude i řada projektů v zemích třetího světa“, řekla Merkelová s odkazem na německo–čínské rozvojové záměry v Africe. Siemens dosáhl ujednání s čínskou železniční skupinou CRRC. Spojí s ním síly v Asii. Transakci agilně podporují i vlády obou zemí. Oboustranný zájem je i na pokračování dialogu o právním státu a tématice lidských práv.