Titbits From Abroad
RSS RSS napište nám

Voltairenet: Groteskní švindl, třeskutá blamáž

Junk metal show in Kiev and Poroshenko’s mental defeat

„Ruské zbraně“ na Majdanu jsou diletantský podvrh

Na ten špek skočila snaživě – má to v zadání – i „veřejnoprávní“  ČT. Řeč je o nedělní show, jíž Porošenko „dokazoval ruskou agresi“. Teď aby zahraniční honorace, kterým jí zkrátil víkend, chodily už jen splašky kanalizace.

Výřad „ukořistěných zbraní“ sice „doličným předmětem“ nepochybně je. To jediné, co dokazuje, je však „ignorantství a nulové vojenské know-how“ samotného Kyjeva (řečeno s francouzským portálem Voltairenet).

Dokumentuje to pedanticky. Snímky z nedělní maškarní – a přesnými údaji, o jakou zbraň se jedná. Odkdy se vyrábí (resp. vyráběla kdysi) – a je právě v ukrajinské výzbroji (zhusta i z ukrajinských  zbrojních podniků).

Švindl a realitu dělí bezedný kaňon. Například tank typu T-64 BV se vyráběl v letech 1985-1987 – a v Charkově. Z ruského arzenálu byl už dávno vyřazen i poslední kus. V ukrajinské armádě figurují masově dodnes. Voltairenet to dokládá její vlastní prezentací - i posledním vydáním IISS´s Military Balance.

„Několik T-64 BV ukrajinské armády padlo v Luhansku loni v létě do rukou povstalců.“ I kdyby od toho, jímž světu vytíral zrak Porošenko, vedla pupeční šňůra sem, „jeho ruský původ to nedokazuje ani náhodou“. Moskva už dávno přešla na T-92 kompletně nové generace. Voltairenet uvádí i jeho foto. Rozdíl od T-64 rozezná i absolutní laik.

S raketometem BM-21 „Grad“ – dalším číslem Porošenkovy show - je to na stejné brdo. Jde o „legendární sovětský mobilní raketomet ráže 122 mm, vyvinutý už v 60. letech“. Vyráběl se do roku 1988. Ještě v „polovině 90. let jich figurovalo přes dva tisíce ve výzbroji více než 50 zemí“. Sama Ukrajina jich ještě nedávno vykazovala 315.

Snímky i televizní záběry, jak jimi Kyjev masakruje Donbas, kolují kyberprostorem už přes půl roku. Tak jako to, že jich spoustu ukořistila tamní domobrana. BM-21 „Grad“ jsou kolové. Na typech vozidel, starých přes půl století. Dnešní raketomety ruská armády jsou na pásových podvozcích. Voltairenet nabízí snímky obou typů.  Rozdíly v siluetě – i „zubu času“ – bijí do očí.

Korunu šrotu, svezenému na nedělní rituál, nasadilo – ohořelé Daewoo Nexia. Civilní, nudně ordinérní – a z uzbecké montovny. „Ruskou agresi“ dokáže leda hysterické obsesi. Tak jako „kozácké odznáčky“, dostupné na kdejakém rynku.

Trachtace, jako tu na Majdanu, musí obesílat i česká honorace. Rektální alpinismus si žádá kachní žaludek. Musí nám ale dělat i tak nebetyčnou ostudu?