Titbits From Abroad
RSS RSS napište nám

Handelsblatt: Drážďanská symfonie a turecký Erdogan

Auswärtiges Amt sagt Armenier-Stück ab

Spolkové ministerstvo zahraničí cenzuruje vážnou muziku

Turecko, jak známo, „přistupuje“ k Evropské unii. Už dlouhé roky. Poslední z testů, v pořadí, jak je na tom s „evropskými hodnotami“, podstoupila Drážďanská symfonie. Galakoncert v Istanbulu nakonec skrečovala sama německá diplomacie. 

Epizoda to byla docela frapantní. Drážďanští symfonici chtěli předvést kus, nazvaný Aghet aneb Genocida na Arménech. A to přímo prezidentu Erdoganovi a na německém konzulátu v turecké metropoli.

To dílko je o brutálním masakru, jejž se na Arménech dopustila Otomanská říše. Souzní tak s nedávnou rezolucí Spolkového sněmu, která tu hrůzu před sto lety odsoudila. Skončilo to lakonickým oznámením berlínské centrály, že „prostory generálního konzulátu v Istanbulu nebudou 13. listopadu k dispozici“.

Spor se vyhrotil v momentě, kdy byl na koncert pozván sám Recep Tayyip Erdogan, premiér Binali Yildirim, ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu a ministr kultury Nabi Avci. Vedení německé diplomacie si obratem umylo ruce: „Pozvání na akci proběhlo bez účasti ministerstva zahraničí.“

Ankara se proti označení masakru za genocidu vehementně brání. K těžké roztržce s Berlínem vedla už zmíněná rezoluce Spolkového sněmu z letošního června. masakru jako genocidy. Proponovaný koncert by ji vyhrotil ještě víc. Turecké úřady proti projektu, podporovanému EU a německým ministerstvem zahraničí, brojí již měsíce.  

Aghet měl přitom v Istanbulu uveden v mírnějším provedení, než obvykle. Na galapředstavení mělo dojít i k založení Společnosti arménsko–turecko–německého přátelství. Berlín oznámil, že se představení odsouvá, nový termín však nezveřejnil dodnes. Mozaiku doplňují média přímo z Ankary: Turecko kvůli kvůli Aghet nedávno jednostranně vypověděla celý kulturní program EU.

Rezoluce Spolkového sněmu vyvolala i další reakce. Ankara zprvu odmítla vydat povolení i delegaci bundeswehru, mající navštívit leteckou základnu Incirlik. A vydala ji až poté, co spolková vláda prohlásila zmíněnou parlamentní rezoluci za „nezávaznou“. Teprve pak směli Incirlik navštívit i členové výboru pro obranu Spolkového sněmu. Jeden z nich, zahraničněpolitický mluvčí parlamentní frakce Die Linke Jan van Aken, však na povolení turecké vlády čeká již dva týdny.

Drážďanští symfonici si to mezitím kompenzují jinde. V prvé polovině listopadu uvedou  Aghet v Bělehradě i arménském hlavním městě Jerevan.