Titbits From Abroad
RSS RSS napište nám

UNIAN: „Majdan“ a detektor lži

Полторак: 40% сотрудников аппарата минобороны провалили проверку на полиграфе
Stěpan Poltorak

Ukrajina před další čistkou lampasů

Ukrajina - nedávno málem casus belli – cepení ve skanzen. Lumpáren „postkomunismu“, dovedených ad absurdum. A „změn režimu“ na dálkový ovladač. Poslední perla vypadla z ministra obrany Stěpana Poltoraka.

Řeč je o testu na detektoru lži. Ministr jím prohnal 35 vyšších šarží, sloužících   přímo v jeho úřadu. Neprošlo jich plných 40 procent. Poltorak s tím vyrazil před televizní kamery.

O čem ty lampasy zalhaly, tu neříká. Z lamentací, do nichž tu jobovku balí, se to vytušit dá. Jde prý hlavně o lidi, co „tam pracují už 30 – 40 let a nic ve své práci nemění. S tím, jak si najít práci, budou mít velké problémy.“

Kdo skončí na ulici, oznámí už příští týden. Vyhazov stihne i lampasy, co na detektor nemusí. Nemine ani vojenskou flotilu. Ta drží – z celkového stavu 11 tisíc – plných 500 duší jen ve štábu. Poltorak ho chce seškrtat skoro o polovinu. Z lampasů ve stavu ministerstva, které vede, propustí dvě třetiny. Tohle vše pouští do světa i erární agentura UNIAN.

Pravé pozadí je tabu. Zkusme je dopovědět za ni. Po „Majdanu“ zbyla i spousta raubířů, na něž „se nedostalo“. Tím víc hrozí zubožené zemi nová revolta. Galerka, vyslaná svrhnout už Janukovyče, si servítky brát nebude. Nemá-li vzít pod krkem i „oligarchy“, rozkrádající Ukrajinu dnes, chce to pacifikovat aspoň její kápa. Se státní kasou, uvízlou v pasti dluhů, je to prekérní hlavolam.

Tím víc musí na ulici lampasů, zděděných ještě z časů, jimž se teď „dekomunizace“ mstí. Sepsat si životopis, co tu inkvizici nedráždí – a prolézt  detektorem lži – je kvadratura kruhu.

Raubířům z „Majdanu“ – a křížové výpravy na Donbas – to nehrozí. Po nich se nežádá ani výpis z trestního rejstříku. Čistý prý bývá výjimečně. Za kousky, z nichž se rosí záda. Už z časů před „Majdanem“.