Nejhorší v Evropě
Ceny potravin v České republice stoupají velmi rychlým tempem. V tomto ohledu jsme doslova premianty Evropské unie. Nikde jinde oproti loňskému roku máslo nezdražilo o 56 %, jedlé oleje o 59 % a mouka o 70 %. Další potraviny jsou na tom přitom velmi podobně.
Potravináři hlásí, že oni sami žádný prostor ke zlevňování nevidí. Ba právě naopak, již brzy budou muset znovu významně zdražit. Každý den jim totiž rostou náklady.
Zajímavé přitom je, že Česká republika je s řadou potravin soběstačná. Přesto i jejich ceny rychle rostou. Například v případě mléka činí vývoz 23 % z celkové produkce. Aby toho nebylo málo, zpátky dovážíme dražší mléčné produkty, v jejichž cenách mohou výrobci odrazit vyšší přidanou hodnotu. Soběstačné je Česko také v produkci drůbežího nebo hovězího masa. Ale i jejich ceny rostou.
Může přijít nepříjemná situace
Podle Večeřové vážně hrozí, že lidé se začnou rozhodovat, co si ještě mohou koupit a co už nikoliv. Už jsou vidět případy, kdy lidé omezují své jídelníčky. “Lidé mohou šetřit tak, že si koupí jeden rohlík na den,” uvedla šéfka potravinářů s tím, že to by byla ve 21. století skutečná ostuda.
Recept na zlepšení přitom existuje. Stačí se podívat do sousedního Německa nebo Polska. Tam došlo ke snížení daně z přidané hodnoty na potraviny a ceny potravin klesly, případně se drží nízko. Avšak Česko má jednu z nejvyšších DPH na potraviny, což přispívá k jejich drahotě. Lidé pak raději vyrážejí na nákupy do ciziny, čímž paradoxně podporují státní rozpočet jiných zemí.
Buďte první kdo přidá komentář