Titbits From Abroad
RSS RSS napište nám

Ukrajina a Moldávie : "Macron se chová nezodpovědně"

Ukraine und Moldau:
Prezidentka Moldávie Maria Sandu s prezidentam Francie Emmanuelem Macronem

Dopálilo to i německou publicistiku. Macron "přislíbil Ukrajině ´neomezenou podporu´". Opozice to má za nezodpovědnou politiku. Macron však strká nos i vývoje v Moldávii.

Zpražil ho za to i lídr pravicové opozice J. Bardella. Pokud si prezident myslel, že mluví za celou Francii, krutě se mýlí, řekl Bardella po setkání hlavy státu s opozičními předáky v Elysejském paláci: "Macronův válečnický postoj, nevylučující i vyslání francouzských vojáků, budí v zemi znepokojení."

"Ukrajinci nás nikdy o pozemní jednotky neprosili," prohlásil šéf socialistické strany O. Faure . "Místo snahy se zviditelnit provokacemi by měl prezident raději dodržet sliby, které už Ukrajincům dal."

Tím se však Macron netrápí. Jménem Francie právě právě podepsal prekérní smlouvu o obraně s Moldávií. Dojde-li ke konfrontaci kolem Podněstří, Francii by to snadno vehnalo do války s Ruskem. Podněstří totiž přece požádalo o ochranu Moskvu. Už dřív přitom oznámila sama Ukrajina, že do konce roku zastaví zásobování oblasti ruským plynem. EU to podporuje a samotné Moldávii dokonce přislíbila členství v EU.

Hrozí tu nová eskalace? alarmuje i německé médium. Má ji za lubem Macron, chce-li do řeže vyslat i pozemní síly? Francie poslala stovky elitních vojáků do Rumunska, východního souseda Moldávie, už v roce 2022. Stojí v čele bojového seskupení NATO.

Nebýt francouzské opozice, zlověstný kruh by se už uzavřel. Macronovy výroky označila za "nezodpovědné". Francie navíc prostředky, jimiž by se mohla střetnout s Ruskem, ani nedisponuje.

Pokud toho však Macron přesto nenechá, hrozí do konfliktu vtáhnout NATO, a tím i Německo. Varuje tamní médium, které nepropadlo presstituci.